Pogrešam te

Duhovnost 29.01.2007

Tole mi leži na duši že nekaj časa in ne vidim druge rešitve, kot da zadevo spravim na “papir” in jo pošljem v širni svet.

Zdaj, po dobrih treh letih, od kar te ni več med nami, dragi oči, ti moram priznati, da te močno pogrešam. Pogrešam te kot nekoga, ki mi je vedno stal ob strani, me spodbujal in podpiral v vseh pogledih. Pogrešam te kot človeka velikega srca, ki je bil vedno pripravljen priskočiti na pomoč ljudem v stiski. Pogrešam te kot človeka izjemne širine, ki si je vse življenje prizadeval približati kulturo navadnemu človeku, pa naj si je šlo za igranje v Prešernovem gledališču, podporo mladim umetnikom, sodelovanje v organizacijskem odboru stražiškega Živ-žava ali pa sodelovanju v kulturnem odboru, ki je prirejal stražiške kulturne dneve. Vem, da je tega bilo še mnogo več, a se vsega žal ne spomnim oz. mi ni bilo dano vedeti. Zavedam pa se, da za svojega življenja nisi dobil nobene prave zahvale in priznanja za storjeno delo. Pristojni so tvoje nesebično razdajanje imeli za samoumevno, sam pa tudi nisi bil človek, ki bi se tolkel po prsih rekoč, da je vse to njegova zasluga. Zato mi prosim dovoli, da ti zahvalo in priznanje na tem mestu izrečem jaz, kot tvoj sin in kot nekdo, ki je videl in uvidel tvojo veličino. Vem, da te je močno bolela krivica, ki so ti jo storili po osamosvojitvi in menjavi oblasti, ko se je stražiški kulturni dom spremenil v Šmartinskega in te nihče ni več vabil k sodelovanju v kulturnem odboru. Še več, niso te vabili niti na kulturne prireditve in razstave. Ampak, saj so bili sami na slabšem in so še. Meni pa se smilijo ubogi zaslepljenci, ki niso dojeli veličine človeka, ki se nikdar ni ukvarjal s tem, kateri politični opciji nekdo pripada, ampak ga je zanimala zgolj kultura kot taka. Pa kaj hočemo, v Sloveniji je vedno tako bilo in tako bo. Upam, da te vsaj tam, kjer si, precej bolj cenijo.

P.S.

V soboto, ko bi dopolnil šestdeset let, smo v krogu družine obujali spomine nate in na marsikatero tvojo pogruntavščino. Seveda smo tudi kakšnega zvrnili.

Pogrešam te.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  DajanaDajana
  29.01.2007 ob 21:49

  Lepo, da si to napisal. Gotovo bi lahko napisal še kaj več o njem, kakšno anekdoto, dogodek, gotovo je bilo tega v njegovem življenju veliko…:wink:

 2. 2
  vlatkavlatka
  29.01.2007 ob 22:09

  Duša nikoli zares ne gre in tvoj oči bo ponosen nate. I verjamem, da je še vedno prisopten ob tebi, pri vas. Kar povej kar čutiš in kar misliš.

  Ja, lepo si to napisal. (Jaz ga nimam že 33-to leto, pa se še spomnim nanj in mu nosim rožice na grob.)

 3. 3
  tameertameer
  29.01.2007 ob 22:19

  Dajana, vsekakor je bilo v očetovem življenju precej zabavnih in manj zabavnih dogodkov, ampak o tem bom pisal kdaj drugič. Ta objava ni bila namenjena temu.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank