“Dokler ne boš nehal jesti čokolade, ne boš shujšal,” mi je rekla Željka in me resno pogledala. “Poglej vase, skušaj ugotoviti, zakaj ti čokolada toliko pomeni, pa napiši nekaj na to temo,” je še dodala.

Pa res, kaj za vraga je na čokoladi tako dobrega, da ne morem brez nje? Okus? Vonj? Občutek zadovoljstva? Ekspresna potešitev čustvene lakote? Mora biti nekaj na tem. Vsakič, ko doživim manjši ali večji čustveni pretres, enostavno začutim potrebo po potešitvi. In za to ni boljšega od čokolade. In to čim prej in v čim večjih količinah. Ne maram tistih majhnih zavitkov. Mora je biti vsaj 300 g ali več. Da lahko na veliko zagrizem vanjo in ne neham dokler ni mera polna.

Dejansko pa seveda ne gre za čokolado. Če bi bil res ljubitelj čokolade, bi užival v vonju in okusih tiste prave, žlahtne temne čokolade, z več kot 85 odstotki kakavovih delcev. V majhnih količinah, za gušt. Ne pa v velikih količinah mlečne čokolade z lešniki in s še čim. In tudi ni nujno, da je čokolada. Lahko je tudi kakšna druga hrana, ne nujno sladica, skoraj nujno pa v manj zdravi pojavni obliki. Važno je, da je zadeva čim hitreje v ustih in v želodcu, čemur sledi občutek potešitve.

Potešitve česa? Občutka, da nisem dovolj dober, sposoben, uspešen … Vse skupaj pa je začinjeno z občutkom krivde, ker sem spet tako grdo ravnal s svojim telesom. Kar še dodatno prispeva h krepitvi prej naštetih občutkov in še večji potrebi po čokoladi. Začarani krog torej. In splezati iz njega je vse prej kot preprosto. Vse bolj mi je jasno, da je edina rešitev, kako prekiniti s takšno odvisnostjo, pravzaprav s kakršno koli odvisnostjo, da se v trenutkih čustvenih pretresov ne zatečeš k stvari, od katere si odvisen, pač pa to svojo stisko transformiraš na ustvarjalen način. Da se izraziš s slikanjem, risanjem, igranjem, pisanjem, s čimerkoli pač, kar je blizu tvojemu bitju. Da namesto ene milke nastane grafika, namesto tobleroneja pa tale zapis na blogu.

Svet bi bil precej lepši, če bi nam uspelo vse, kar se nas dotakne spraviti iz sebe na kreativni način, namesto na destruktivnega, kot nam največkrat uspeva.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Slavi
  23.03.2009 ob 16:17

  Ahhhh …. kako lepo napisano…..

  V tem ta zadnjem stavku je ključ do odrešivte (zares odrešitve) od marsičesa in za povrh na nivoju, ki nam kot bitjem pripada. Z veliko začetnico.

  Biti Človek, kako to čarobno zveni, je nekoč rekel, nekdo (Maxim Gorki?…)…

  Učlovečenje, proces individuacije, umiranje strarega ega… itd ne gre brez bolečin, neudobja, odrekanja… Zakaj? Tisti, ki ima za odditi je energetska vreča brez dna, ki se lahko polni le od zunaj in s hrupom, nelepoto vseh oblik, ki ne deluje tako le na prvi pogled.

  Čaroben dan še naprej s 5t mlečne čokolade in s celimi lešniki imenovano tudi samozadostnost, strast, samozaupanje – Ljubezen :)

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank