Vsak dan znova uživam, ko gledam “svojega” triletnika, kako iskreno se podaja v življenje, sto odstotno prisoten tukaj in zdaj. Oborožen z neskončno mero zaupanja v svoja starša in v vse najbližje, zaupanja v življenje samo. Povsem iskren pri izražanju čustev, ne glede na to, ali gre za veselje, žalost, jezo, strah ali katero koli od ostalih osnovnih ali sestavljenih čustev. Nobene preračunljivosti, nobene zaigranosti.

Tudi sam sem bil nekoč prav takšen. Kam je vse to izginilo? Kam je izginil otrok iskrivega pogleda in čistega srca? Leta in leta pogojevanj so vsekakor pustila posledice.

Želel bi ponovno biti tak kot je moj sin. To pa ne bo lahek projekt. Rodil sem se čist, z leti pa se je na meni nabrala takšna gora umazanije, da jo bo zelo težko odstraniti.

Vse bolj pa čutim, da s tem paketom strahov, potlačenih čustev, nadetih mask in ostale navlake v bistvu ne živim, ampak životarim. Ne samo, da čutim, ampak se počasi tudi že zavedam, da to ni namen mojega obstoja. Da od takšnega kot sem trenutno, ta svet, ta družba nima prav veliko.

Nikakor ne želim, da bi šel po moji poti tudi moj sin. Kar pa je skoraj neminovno, saj se otroci učijo predvsem in skoraj izključno s ponavljanjem. V prvi vrsti od staršev. Že sedaj ga opazujem, kako hoče vse narediti točno tako kot oči. Gre seveda za banalne stvari, kot na primer jesti enako stvar za večerjo, toda to je samo začetek, sledilo bo ponavljanje vzorcev tudi pri bolj pomembnih zadevah. Edini način, da otroku omogočim, da ostane čim bolj pristen je, da sem tudi sam čim bolj pristen.

Ne bo lahko, ampak želim postati čim bolj podoben svojemu sinu, preden on postane čisto podoben meni, takšnemu kot sem sedaj.

Zatorej na široko odpiram vrata na plano lastnemu notranjemu otroku.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Slavi
  9.05.2009 ob 22:30

  To pa je čarobno spoznanje iz katerega sledijo magična dejanja in življenje bo čedalje bolj podobno pravljici. Čestitke:)))

  Z ljubeznijo, Slavi

 2. 2
  TameerTameer
  11.05.2009 ob 10:50

  Hvala, Slavi.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank