Ko sem se zjutraj prebujal z glavo težko kot cent, mi je kapnilo, zakaj sem včeraj med peko na žaru (in tudi po njej) tako hitel z zlivanjem piva po grlu. Obstaja samo ena možna razlaga. Spil sem natančno tri vrčke (pločevinke, če smo bolj natančni) piva, kar mi v kombinaciji s prazno luno zadostuje za spodobnega mačka. A nič ne de. Ko sem zapuščal stanovanje in mi je vrat krasila snežno bela brisača, sem vedel, da sem se v bistvu včeraj že podzavestno pripravljal na štop oz. na preživetje, kamorkoli me bo že danes pot zanesla. Sedaj moram to svojo teorijo samo še pojasniti ženi.

25. maj ni samo dan mladosti, pač pa tudi mednarodni dan brisače, ki ga od leta 2001 v spomin na takrat preminulega Douglasa Adamsa proslavljajo(mo) ljubitelji njegovih del. Predvsem seveda njegovega Štoparskega vodnika po galaksiji, iz katerega tudi izhaja teorija o brisači kot najbolj univerzalno uporabnem predmetu v vesolju.

Med izstopanjem iz avtomobila, ki sem ga parkiral na službenem parkirišču, so mi po glavi rojile misli, kako naj se ubranim pred napadi sodelavcev, ki nimajo pojma o štoparskem vodniku in me bodo napadli z vsemi topovi. Ko pa sem se približal skupini, ki je stala pred poslopjem, me niso niti opazili, kaj šele, da bi priletela kakšna opazka. Postal sem neviden.
Brisača je že pri prvem stiku z okolico pokazala svojo čudežno moč. Adams je bil kot kaže vizionar brez primere, s katerim se lahko primerja samo še kakšen Nostradamus.

Življenja se je treba veseliti, ne pa bati. Zagotovo drži, kar je povedal mojster Osho, da preveč resnosti vodi v bolezen. Če hočeš v tem svetu preživeti, moraš biti malce nor, zato pa si je lepo okrog vratu naviti brisačo, iti med ljudi ter uživati v njihovih reakcijah, ko te zagledajo (v primeru, da te sploh opazijo).

Za konec še originalna definicija brisače iz Štoparskega vodnika:
A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value. You can wrap it around you for warmth as you bound across the cold moons of Jaglan Beta; you can lie on it on the brilliant marble-sanded beaches of Santraginus V, inhaling the heady sea vapors; you can sleep under it beneath the stars which shine so redly on the desert world of Kakrafoon; use it to sail a miniraft down the slow heavy River Moth; wet it for use in hand-to-hand-combat; wrap it round your head to ward off noxious fumes or avoid the gaze of the Ravenous Bugblatter Beast of Traal (such a mind-boggingly stupid animal, it assumes that if you can’t see it, it can’t see you); you can wave your towel in emergencies as a distress signal, and of course dry yourself off with it if it still seems to be clean enough.

Naj vam brisača dobro služi.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  janez
  21.06.2009 ob 20:53

  ogledal današnje slike kolesarskih vragolij,ne vem zakaj pa ne morem pristaviti svojih slik k komentarju-odgovoru

 2. 2
  TameerTameer
  6.07.2009 ob 11:58

  @janez, vesel sem tvojega ogleda, tudi sam pa ti ne znam povedati, zakaj ne moreš dodajati slik v komentarje. Pozdrav vsem skupaj v Radovljico.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank