V petek sem si po ženini zaslugi, bila je namreč povabljena na proslavitev 100-letnice AMZS, lahko ogledal center varne vožnje Vransko. Ko smo se bližali centru, smo imeli priložnost spremljati častni krog starodobnikov, ki so zaznamovali stoletje obstoja AMZS. Nato sta nas pričakala simulatorja – simulator vožnje z motorjem, ki ga je za kar precej časa okupiral najin Andraž, ki pri dobrih treh letih ves navdušen navija plin, sam pa upam, da ga bo minilo, ker mi ne diši preveč, da bi ga moral gledati na težkem motorju. Seveda pa je odločitev povsem njegova, sam bom poskrbel zgolj za to, da ga bom z lastnim zgledom vzgojil v čimbolj varnega voznika. Drugi simulator pa je bil namenjen demonstraciji prevračanja z avtomobilom in preizkusu spretnosti preizkuševalca, ki se je moral po nekaj obratih, obrnjen na glavo, odpeti in čim hitreje rešiti iz “avta”. Zanimivo. Malce naprej je bila razstavljena Renaultova laguna, ki je prestala Euro NCAPOV preizkusni trk pri 80 km/h. Kot lahko vidite v galeriji, so posledice trka pri tej hitrosti precej hujše kot pri standardnih 64 km/h.

Mimo interaktivne predavalnice smo skozi restavracijo odšli na razgledno ploščad, kjer smo si lahko ogledali prikaz testne vožnje s Volkswagnovim touaregom po najnovejši pridobitvi centra – poligonu za preizkus zmogljivosti terenskih vozil. Pod teraso pa nas je že čakala kolona Volkswagnovih vozil – trije golfi, sirocco in passat CC, s katerimi so nas prijazni inštruktorji popeljali na demonstracijo varne in ekološko osveščene vožnje. Sam sem se imel priložnost peljati z golfom 6 plus, opremljenim s samodejnim menjalnikom in precejšnjim številom varnostnih pomagal, kot so elektronski stabilizacijski program (ESP) s krmilno asistenco, ki vključuje z ABS z zavorno asistenco, ASR, EDS ter MSR. Same kratice, ki stojijo za tehniko, ki nam (lahko) pomaga, da se izvlečemo iz nevarnih situacij. Moram priznati, da je občutek, ko na mokri stezi vrtljiva plošča obrne vozilo (pri hitrosti 40 km/h) v levo ali desno (voznik ne ve, kam ga bo obrnilo), vsem pomagalom navkljub precej grozljiv. Strinjam se, da bi morali vsi vozniki opraviti tečaj varne vožnje z lastnim vozilom, saj bi na ta način lahko v kontroliranih pogojih preizkusili in osvojili marsikaj, kar bi jim kasneje lahko koristilo na cesti.

YouTube slika preogleda

Še prešejkani od vožnje smo si lahko ogledali prikaz “samodejnega” parkiranja novega golfa 6, opremljenega s funkcijo park assist, ki bočno parkira tako rekoč sam. Voznik dodaja le plin in prestavlja, krmilo pa vrti avtomobil sam. Poznam jih kar nekaj, ki se te funkcije ne bi branili (priznam, da bi včasih prišla prav tudi meni).

Po ogledu in vožnjah je sledila svečana pogostitev, pri kateri AMZSjevci niso prav nič varčevali. Najedli in napili smo se, da so nam trebuhi pokali po šivih. Seveda niso pozabili niti na drobne pozornosti, kot so odsevni telovniki, zapestnice in obeski za ključe, Andraž pa je dobil še modelček fička, pobarvanega v barve AMZS ter polepljenega z njihovimi nalepkami (kakršni so bili na cestah stalnica še v 80-ih).

Hvala AMZS in na svidenje spet čez sto let na podobni prireditvi (no ja, morda tudi prej.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  mrovlek
  14.08.2009 ob 18:23

  Priporočam eno uro za vsakega novopečenega voznika preden se mu izda voz. dovoljenje

 2. 2
  TameerTameer
  17.08.2009 ob 13:15

  @mrovlek: Sam sem mnenja, da bi bila nujno potrebna več kot zgolj ura tečaja varne vožnje za vse voznike, ne samo za novopečene. Šele, ko se bo spremenila zavest nas voznikov, ko bomo ugotovili, da na cesti nismo ne nezmotljivi in ne neranljivi, bodo naše ceste bolj varne. Zgolj represivni ukrepi niso dovolj.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank