Priznam, sodim med tisti del vesoljnega gledalstva, ki je nad Avatarjem, težko pričakovano stvaritvijo Jamesa Camerona, nadvse navdušeno. Moje navdušenje je celo tako veliko, da sem si ga ogledal že dvakrat. V kinu, se ve. To je bila sicer v mojih “mladih letih” običajna praksa pri meni res všečnih filmih, v zadnjih letih pa je nekaj skoraj povsem nepojmljivega, saj se človek v dobi udobnega domačega kina in pestre internetne ponudbe težko pripravi za obisk kinematografa, kjer ga čaka nevzgojena publika, z vsem pripadajočim hrupom, smetenjem, svetlobnim onesnaževanjem, neprijetnimi vonjavami in še kaj bi se našlo. Avatar je pač film, ki ga moraš obvezno videti v kinu. In to vsaj v 3D tehniki, če že nimamo na voljo IMAX kino dvoran, za predvajanje v katerih je bil film narejen in so mu edine povsem kos ter omogočajo ultimativno gledalsko doživetje. V običajnem formatu Avatar pač ne more biti tako prepričljiv, saj je Cameron dejansko naredil korak naprej v razvoju filmske umetnosti. Kaj korak, kvantni skok naprej od recimo 2012 in drugega dela Transformerjev. Ustvaril je franšizo, ki bo s svojimi nadaljevanji današnji generaciji mladostnikov predstavljala to, kar je naši Vojna zvezd. Kakšni Transformerji neki. Michael Bay eat your heart out!

Ob ogledu predfilma pred nekaj meseci sem bil sicer skrajno zadržan. Tisti modri velikani mi nikakor niso šli v račun, vse skupaj me je preveč spominjalo na ponesrečeno združitev animiranega filma z igranim. A strahovi so bili povsem odveč. Pri filmu 2012 so bili računalniški učinki prignani do absurdne meje dobrega okusa in so zato očitno štrleli ven, pri Avatarju pa jih je zagotovo še več, a so tako “doterani” in narejeni s takšno mero dobrega okusa, da jih praktično ne zaznaš. Vsaj ob prvem gledanju ne. Preprosto padeš v film, le sem in tja te te prešine, vau, takole bi bil pa videti drugi del Terminatorja ali pa drugi del Osmega potnika, če bi bila posneta sedaj. Hudo!

Opažam, da se največ polemik vrti okoli same zgodbe. Raznorazni “poznavalci” Cameronu zamerijo, da film domnevno nima dovolj privlačne zgodbe. Da ga je “pacal” deset let in bi lahko poskrbel za boljšo zgodbo. Sam bom rekel zgolj to, da sem v slabem tednu pred velikim platnom presedel skoraj pet ur in pol in mi niti za trenutek ni bilo dolgčas. Gre za klasični spopad med dobrim in zlim, med Davidom in Goljatom in tukaj z zgodbo nimaš prav veliko za čarati. Jo pa lahko podaš na svoj način. In Cameronu to vsekakor uspeva.

Zdaj pa še ne tako lepa plat ogleda filma, ki pa ima za opraviti s prikazovalcem in ne samim filmom. Sprašujem se, zakaj za vraga je potrebno pred vstopom v dvorano, ob prevzemu 3D očal za njihovo pripravo plačati 1€? Zakaj tega ne zaračunavajo že pri nakupu vstopnic? In zakaj sploh zaračunavajo pripravo očal, če ti potem porinejo v roke od ne vem koliko uporabnikov dodobra zapacan primerek, ki ga moraš najprej temeljito očistiti, da potem lahko normalno služi svojemu namenu? Drži pa, da si v ljubljanskem Koloseju (pazite, Koloseju, ne X-pandu) potem z njimi vsaj zadovoljen in tekom filma sploh ne veš, da jih imaš na sebi. Še več, lahko si naravnost navdušen nad ostro sliko v treh dimenzijah ter nad izrazito ostrimi in dobro berljivimi podnapisi. Zagotovo 3D doživetje kot ga pri nas še ni bilo. Povsem druga zgodba pa je v kranjskem Koloseju, v njihovi dvorani X-pand, kjer uporabljajo zastarela težka očala, ki so tako zelo obtežila moja očala z dioptrijo, da me je že po desetih minutah tako bolel nos, da sem jih moral na glavo namestiti pod drugim kotom. Potem pa so me začela boleti ušesa, pa glava, itd. In tako skozi celotni film. Ena sama muka. Namesto, da bi se v miru posvetil samo filmu, sem se moral ukvarjati z namestitvijo očal, skozi katera pa je bil film tudi videti slabše kot skozi tista v ljubljanskem Koloseju. To je bilo pravo mučenje, čez nemogoča očala se mi je potožil celo so-obiskovalec predstave, ki ga drugače ne poznam, bolečine pa sem čutil še nekaj ur po ogledu. Na srečo sem film najprej videl v Ljubljani, v nasprotnem primeru si upam trditi, da name zagotovo ne bi naredil tako dobrega vtisa. V dobro vseh nesrečnih obiskovalcev bi v kranjskem Koloseju lahko ukrepali in obiskovalcem priskrbeli takšna očala kot jih imajo v ljubljanskem. Ker še kako velja, da so za doživetje filma v njegovi celovitosti pri ogledu Avatarja dobra 3D očala ključnega pomena.

Če negujete otroka v sebi in če v filmih radi vidite igro pojmov kot so ljubezen, pripadnost, nadzavest, pohlep, sovraštvo, tovarištvo, uporništvo, sožitje z naravo, vam ogled Avatarja toplo priporočam. Pred ogledom pa se le prepričajte, skozi kakšna 3D očali si ga boste ogledali. Se splača.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  Bullitt
  29.12.2009 ob 14:43

  Glede filma se popolnoma strinjam s tabo – čisti užitek! Pokrajina je nebeška, Naviji so čudoviti, živali “frajerske”, ljudje pa pohlepni. Imelo me je, da bi se ljubil z Neytiri, letel z ikramom in se izživljal nad polkovnikom Quaritchom.

  Kar se pa tiče samega ogleda, ima Planet Tuš bistveno boljši sistem kot Kolosej. 3D očala plačaš že s karto in si s tem prihraniš popolnoma nepotrebno gužvanje pred še eno blagajno. Posebej pri prvem ogledu 3D filma je to zelo moteče, ker se postaviš kar v vrsto za vstop v dvorano, potem pa te hostesa pošlje nazaj, in tako spet čakaš v vrsti za očala in potem še enkrat za vstop v dvorano. Poleg tega je za Avatarja vedno gužva.

  Naj še povem, da je po koncu filma v dvorani (ki je bila čisto polna!) prišlo do spontanega aplavza. Vse čestitke še enkrat vsem, ki so delali film.

 2. 2
  tisa
  29.12.2009 ob 15:00

  No v mariborskem Koloseju je potrebno celo iti na posebno blagajno plačati očala. In potem stojiš najprej v vrsti za karto, potem v vrsti za plačati očala in potem še v vrsti, da prideš v dvorano in dobiš očala. Pa še v dvorano so začeli spuščati tik pred zdajci, tako da tudi če si bil pravočasno pred dvorano, si malo zamudil film. Očala pa so bila umazana in mene so po nošnji precej bolela ušesa. Sicer pa dober film in tudi publika je bila ok (ni bilo skoraj nič šepetanja med filmom ali uporabe mobitelov).

 3. 3
  TameerTameer
  29.12.2009 ob 15:56

  @Bullitt: Naj odgovor na tvoj komentar izkoristim tudi za to, da povem da sem v svoji preveliki vnemi pozabil dodati, da je tudi glasbena podlaga naravnost fantastična – paše v film kot ata na mamo.
  Lepo, da si navedel, kako je z očali v Planetu TUŠ (upam, da so tudi bolj udobna od tistih v Kranju), ker sam njihovega sistema ne poznam. Do spontanega aplavza pa je prišlo tudi v precej polnem ljubljanskem Koloseju.

  @tisa: ja, tole z očali bodo morali v Koloseju malce doterati, če ne želijo, da jim vsa publika uide v Plantet TUŠ.

 4. 4
  thunderstormthunderstorm
  29.12.2009 ob 16:28

  Nja, jaz sem ga gledala v Tušu v Kranju pa me je od teh očal vse bolelo. Tako da mi sploh ni bilo ne vem kaj… Edino lepe barve lol.

 5. 5
  TameerTameer
  29.12.2009 ob 16:36

  @thunderstorm: Torej tudi v Planetu TUŠ nimajo udobnih očal. Prepričan sem, da filmu s tem delajo veliko škodo. Povem ti, da bi bila, če bi si film ogledala v ljubljanskem Koloseju, nad videnim precej bolj navdušena.

 6. 6
  dr. h.c. Peter Legiša
  29.12.2009 ob 18:08

  Sovražim take bedastoče, ki samo poneumljajo ljudi. Film je Forrest Gump ali pa Neslavne barabe, na svoj način zanimiv in ironičen Zombieland, nikakor pa ne posrano zf sranje Avatar. Sramota, verjetno ga gledate Ljubljančani, na Štajerskem ni priljubljen.

 7. 7
  TameerTameer
  30.12.2009 ob 10:43

  @dr. h.c. Peter Legiša: Vsake oči imajo svojega malarja in tako je tudi edino prav. Kaj koga poneumlja je odvisno predvsem od vsakega posameznika. Sam spremljam filme s čuječim umom in odprtega srca in verjamem, da znam dobro ločiti zrno od plev.

 8. 8
  Bon Scott
  17.01.2010 ob 21:49

  Film je FENOMENALEN in verjetno prava mala revolucija v filmski industriji! Sam sem si ga ogledal v 3D že trikrat in vsakič (najbolj pa tretjič) zelo užival. Če je bil gospodar prstana enkraten, je Avatar še toliko bolj dober. Moja edina pripomba leti na včasih rahlo pretemno ozadje filma. Raznim Legišam pa svetujem, naj si poiskusijo kje kupiti vsaj malo domišljije, da ne bodo pljuvali po filmih takšnega kalibra. Na koncu pohvala tudi Tušu Celje, kjer je (razen pričakovane, občasno prevelike gneče)bilo vse o.k..

 9. 9
  Špelca
  1.02.2010 ob 23:22

  Hja, saj bi se spustila v to, da so tudi na Štajerskem kinodvorane, v katerih predvajajo Avatarja, polne, pa se ne mislim kregat z dr. h.c. Petrom Legišo, ker mi sploh ni do krega in dokazovanja, kdo ima prav. Naj vsak gleda tisto, kar mu je všeč in uživa ob tem :)

  Sem pa z družbo gledala film v mariborskem planetu Tuš, pa se ni noben pritoževal nad težo očal. Kavcijo zanje se plača ob nakupu vstopnice, dobi pa pri gospodični ali gospodiču, ki nato trga vstopnico. Smo se pa pred ogledom pogovarjali o 3D-filmih in očalih – sama sicer nisem še imela te izkušnje, prijatelje pa je že bolela glava zaradi 3D-učinkov – je bilo preveč za oči.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank