Stvar ni tako nevarna, kot je slišati. Gre za to, da so snovalci osnovne šole v Dragomlju znali poskrbeti za veselje otrok, ki tam žulijo klopi, pa ne samo njih. Šola je namreč sestavljena iz treh modulov, od katerih je pri dveh streha zasnovana tako, da v lepem loku pade do tal. Takšna streha, pokrita s travo, že v letnem času predstavlja poligon za rekreacijo, v zimskem, kadar narava ne skopari s snegom, pa se spremeni v priročno sankališče. Včeraj sem ga preizkusil tudi sam in moram reči, da naklon sploh ni tako majhen kot se zdi, nasprotno, sanke prav dobro “letijo” in v izteku imaš občutek, da te bo zabilo ob tla. Prehod v iztek je pač malce bolj “divji” kot na kakšni skakalnici, a za sankaške potrebe povsem ustrezen.

Pri vsem skupaj mi je še najmanj jasno, kako otroci zdržijo pri pouku, če jim misli stalno uhajajo na streho?

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  ana od srca
  1.02.2010 ob 23:07

  Dobra ideja!

  Jaz sem tudi že mnogokrat pomislila, da bi imela na na strehi lep vrt! Zemlja in ruša sta tudi dobra izolacija, pa še lepo bi bilo tam gori! No, zelo me mika, da prebijemo skozi strop, saj živimo v bloku z ravno streho – in mi smo čisto zgoraj! :-)

 2. 2
  Štefan
  2.02.2010 ob 09:06

  Jaz imam že kar nekaj časa “zeleno streho”. Sem brez skrbi pred točo, tudi preizkus z ognjem in okrog dva kilograma težko skalo je vredu prenesla. Jo imam opisano na svojem blogu.

 3. 3
  bimbo
  2.02.2010 ob 10:59

  To šolo sem videl enkrat poleti in takoj pomislil na zimske radosti. Lepo, da zadeva deluje. :-)

 4. 4
  TameerTameer
  2.02.2010 ob 11:06

  Ja, tale, kot pravi Štefan “zelena streha” ima vsekakor kar nekaj prednosti pred navadno, z opeko krito streho. V vseh letnih časih je pogled na šolo prav blagodejen, ker deluje tako živo. Uporavnih vrednosti ima pa tudi nebroj.

 5. 5
  Zvonček
  2.02.2010 ob 12:14

  Ja, super. Samo so tukaj tudi drugi dejavniki – ljudje v šoli, ki so naklonjeni življenju. V naši šoli, bi bile lahko ne vem kakšne možnosti, pa ravneteljica ne bi dovolila sankanja po srehi, ali česar koli drugega, ker tudi igranja na igrišču ne dovoli, je šolo spremenila v zapor, ker so po njenem vsi otroci huligani, ki bodo delali samo škodo in ona mora poskrbeti za varnost. Me veseli, da še kje obstajajo v vodstvih šole predvsem ljudje, ki imajo radi otroke. Vsa čast jim!

 6. 6
  DajanaDajana
  15.02.2010 ob 12:24

  Super! ;)

  Ana: Na Dunaju dobijo ljudje, ki želijo vrtiček na vrhu strehe bloka denar od občine! Pozanimaj se pri hišniku ali upravitelju bloka ali komurkoli že, ki ti bo dal dovoljenje za to in ustvari prečudoviti vrt na strehi stolpnice. ;)

 7. 7
  Štefan
  15.02.2010 ob 15:16

  Pri njih je permanentna agrikultura že malo bolj poznana zadeva.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank