Ko se je pred osmimi leti dalajlama prvič mudil v naših krajih, sem ravno dobro stopil na duhovno pot. Saj ne, da bi bil pred tem povsem odrezan od duhovnosti, daleč od tega, v tistem času sem zgolj prišel do točke, ko sem si uspel (upal) najti meditacijsko skupino in preko meditacij začel pospešeno iskati stik s samim sabo. In obisk dalajlame je bil nekakšen blagoslov tega procesa, vsaj danes ga tako vidim. Masovke v Tivoliju ne bom nikdar pozabil, kot tudi ne  srečanj s tibetanskimi menihi in Rinpočejem, za kar bom večno hvaležen Dilrupi. Slovo od dalajlame na brniškem letališču je bil med čustveno bolj intenzivnimi dogodki v mojem življenju.

In v teh dneh je dalajlama ponovno v naših gostih. Mislim, da se sploh ne zavedamo, kakšna čast in priložnost je v svojih vrstah gostiti človeško bitje takšnih kapacitet. Priložnost za premik zavesti celotnega naroda, česar smo več kot potrebni. Njegovo včerajšnje predavanje o etiki v mariborski dvorani Tabor, namenjeno predvsem mladim, a nič manj primerno tudi za starejše, je minilo v sproščenem vzdušju, za kakršnega dalajlama zna vedno poskrbeti. Sezuje si čevlje, se udobno namesti in vnese med publiko človeško toplino, začinjeno z obilico humorja. Kot je na primer včerajšnja opazka, da je isti človek, ki nas je obiskal pred osmimi leti, samo en organ ima manj. Pred dvema letoma so mu namreč odstranili žolčnik. Kar je po njegovih besedah tudi dokaz, da nima nikakršnih posebnih zdravilskih sposobnosti, saj še sebe ne zmore ozdraviti. In ko ga takole opazujem, me vedno znova osupne s svojo preprostostjo. Kot bi gledal otroka. Tako pristno nepokvarjen in neobremenjen je videti.

In kakšno sporočilo nam je namenil, poleg tega, da imamo lepo majhno deželo, kjer je zaradi tega življenje lahko bolj kakovostno kot v kakšni megalomanski državi in tega, da je zelo zadovoljen z našo hrano? To, da v materialnih dobrinah ne bomo našli zadovoljstva in notranjega miru. To, da je treba imeti sočutje za vse ljudi tega sveta, ne glede na njihovo veroizpoved ali kakršna koli druga prepričanja. Tudi do ljudi, ki jih ne maraš in ki ti niso storili nič dobrega. To, da je zelo pomembno v kakšnih razmerah odrašča otrok. Zelo pomembno za njegov mentalni razvoj. Saj so otroci, ki odraščajo v ljubečem okolju kasneje v življenju na precej višjem mentalnem nivoju od tistih, ki nimajo te sreče. To, da je v šolstvu marsikaj narobe in bi v njem morale več besede imeti ženske, če želimo doseči spremembo na bolje. In še marsikaj.

Cela prireditev je trajala dobre tri ure. Poleg dalajlaminega predavanja smo si lahko ogledali še glasbeno točko, nastop šolskega zbora ter nastop zbora tibetanskih menihov. Sočustvoval sem s tolmačem, ki ni imel lahkega dela, saj je dalajlama včasih “pozabil” na premor za prevod in si je moral tolmač kar precej zapomniti, kar mu je šlo zelo dobro od rok. Prav tako pa sem sočustvoval tudi s tolmačko za gluhe, ki je za razliko od dalajlame, njegovega pomočnika in tolmača celo predavanje preživela na nogah. Sočustvujem pa tudi z našimi vladajočimi politiki, ki so se uklonili pritisku Kitajske (vem, da je biznis zelo pomembna stvar, ampak vseeno).

Sem pa neizmerno hvaležen stvarstvu, da mi je bilo dano, da sem bil že dvakrat tako blizu takšne duhovne veličine. Upam, da bom lahko še kdaj.

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  tana
  7.04.2010 ob 20:02

  jaz pa ne morem videti smisla v tako vznesenem občudovanju posameznika…v bistvu se mi zdi mlace zaskrbljujoče.
  kaj se pri tem (oz. njem) poveličuje oz. časti?
  to, da je dobrih misli in dobrega duha…ali ker je dober retorik…?
  navdihujoč bi bil, če bi z njim živeli in bi najbrž imel (neposredno) pozitivnem vpliv na nas, tako pa je le mimobežni guru (upam si verjeti, da ni zlagan).
  lažje je torej za nekom padati na kolena, umetnost pa je sam v sebi graditi to, za kar se predstavlja on.

  ne gojim negativnega odnosa do njega in njemu podobnih, le kritično razmišljam.

  dejstvo je, da jih velika večina ne bo zaradi njegovega obiska nič bolj poduhovljena. morda je bila za čas njegovega govora na kakšni stopnički višje, ampak potem so se zgubili v vsakdanjosti svojih navadnih početij :)

  “navadnim” ljudem je pomembno predvsem “vtepsti v glavo”, načine kako postati sočuten, odprt za širjenje obzorij, empatičen, potrpežljiv, vztrajen, prisrčen, dobrosrčen etc…ne pa samo trabajti o miru in namigniti, da moramo pogledati preko vseh religij, da bi se zavedali bistva dobrih vrednot vsakega državljana sveta.
  Ljudje imamo trdne miselne koncepte in železne predstave, ki že naslednji dan egoistično in individualistično udrihajo po okolici…instant ponujena duhovnost, sploh pri Slovencih, je neobetavna…

  ampak človeštvo najbrž poleg politikov in vzgojno – izobraževalnih zavodov – ki to v večini niso, potrebuje tudi duhovne liderje…tu pa tam.

 2. 2
  nejc
  7.04.2010 ob 20:16

  j*bo nas nek čelav tip, lenuh, ne dela druga ko sam neki palamudipo svetu pa ma vse zastojn, lep prosim. nič ni on. sam neki ker je kao nek buda al karkol že. kretenizem

 3. 3
  brane
  7.04.2010 ob 20:27

  Dragi Nejc, tudi tako lahko razložiš institucijo Dalajlame. Le da je potem svet tak kot si ti in tvoja sodba; brez smisla, lažniv, pokvarjen, jezen, poln sovraštva.. Mi pa lahko izbiramo. Zakaj se ne bi odločili za ljubezen, sočutje, solidarnost.. Lahko noč, Nejc!

 4. 4
  josko
  7.04.2010 ob 20:34

  nejc mir v tvojem srcu.

 5. 5
  NordStar
  7.04.2010 ob 21:03

  Nejc, pojdi za šank in se ga zapij. Drugo ti ne preostane.

 6. 6
  sreča
  7.04.2010 ob 21:15

  tolmač je odlični profesor Dejan Dinevski, ki poučuje na MF MB in je tudi učitelj joge in meditacije

 7. 7
  TameerTameer
  7.04.2010 ob 21:26

  @nejc: sprašujem se, od kod toliko strahov pred drugačnim? Iz tvojega komentarja veje veliko nezadovoljstvo. Nad samim seboj?

  @NordStar: Sam Nejca ne bi pošiljal za šank. Želim mu, da bi mu nekoč uspelo pogledati globoko vase, v vse skrite kotičke lastne duše, in najti stik s samim sabo, se znebiti vseh strahov ter izkoristiti svoje potenciale. Potem se bo verjetno zamislil nad zgornjim komentarjem.

 8. 8
  Zavestna Samost
  7.04.2010 ob 23:18

  Jaz sem pa hvaležna za ta prispevek. Ker nikamor ne hodim in se z nikomer ne družim. Sem obsedenka s knjigami, poklicno, službeno in zasebno, in imam vse knjige v slovenščini od Dalajlame doma. Dalajlama je resnično ena izmed največjih osebnosti sveta, v sedanjosti pa sploh. On je res fantastična osebnost. Nisem verna, ne pripadam nobeni religiji ne Cerkvi, toda od vseh filozofij in religij mi je budizem najbliže. Ker je usmerjen v človeka, v človeško notranjost samo.

 9. 9
  Lidija
  8.04.2010 ob 08:00

  Poglejte si stanje v politiki, pa vam bo jasno kakšno stanje vlada v Sloveniji!!!
  Želim si, da se bodo uresničile besede Velikih, ko pravijo, da se je začelo obdobje “čiščenja”, ker ta situacija ne vodi daleč!
  Da pa je treba začeti s spremembami v šolstvu, je vsem jasno, no, upam da bo jasno postalo večini! Otroke učijo grebatorstva že v vrtcu, kar se nadaljuje v osnovni šoli in naprej, kje so vrednote življenja? Glavnega predmeta ni!!!

 10. 10
  boštjan
  8.04.2010 ob 08:28

  nejc-pri nas na gorenjskem imamo lep kraj Begunje po imenu :)

 11. 11
  NordStar
  8.04.2010 ob 08:35

  Moje pošiljanje za šank je bilo bolj metaforično. Za šankom so pač vsi zelo pametni in rešujejo svetovne probleme.

 12. 12
  mavrica
  8.04.2010 ob 11:54

  nejc želim ti veliko sonca da ti ogreje tvojo prizadeto dušo.

 13. 13
  TameerTameer
  8.04.2010 ob 15:45

  @tana: Takšnega kalibra kot je dalajlama pač ne srečaš vsak dan. Meni njegova pojava in besede sežejo do srca, pa daleč od tega, da bi mi predstavljal nekakšnega guruja. Prepričan sem tudi, da je to precej podcenjevalna oznaka zanj, saj je mnogo več od navadnega guruja. Na žalost drži, da koliko se koga kaj “prime” najbolj odvisno od vsakega posameznika in njegove pripravljenosti na dvig zavesti. Taki, ki bi najbolj potrebovali kanček dalajlamine modrosti in srca, se tega niti pod razno ne zavedajo.

  @sreča: Hvala za info.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank