YouTube slika preogleda

23. junij 1999 je poseben datum v moji osebni zgodovini. Zgodili sta se dve sila pomembni reči. Na ta dan sem namreč spoznal Casha, človeka, ki mi je zelo veliko dal in ima prav posebno mesto v mojem srcu in ki je tisti dan proslavljal diplomo na pikniku za Savo, na katerega sem bil preko svojega brata povabljen tudi sam. A še pred odhodom na piknik sva se z bratom udeležila še enega prelomnega dogodka (no, brat je bil na pikniku že pred tem, jaz sem ga zgolj spotoma pobral na Celovški, kjer ga je odložil Cash, ki ob vsakršni priložnosti z veseljem na dan privleče zabavno prigodo v zvezi s postopkom predaje/prevzema, na temo Kranjčan v Ljubljani). Ta drugi dogodek je bil koncert skupine Big Foot Mama v nabito polnih Križankah, ob njihovi 10-letnici. Z mirnim srcem in brez dodatnega premišljevanja lahko zapišem, da je bil to eden najboljših, če ne kar najboljši rock koncert, kar sem jih videl. Pa jih nisem videl malo. Tudi doživetje skupine Pixies pet let kasneje na istem prizorišču ni bilo tako globoko, pa gre v bistvu za mojo najljubšo skupino, ki se je tedaj po 12-letih mirovanja ponovno formirala in se podala na svetovno turnejo in sem bil resnično vzhičen, da mi jih je bilo dano videti. A enostavno ni bilo takšne energije kot na Bigfootih, pri katerih se je čutilo, da so s srcem pri stvari, za razliko od Pixiesov, ki so bili tam očitno zaradi (pomanjkanja) denarja.

In včeraj zvečer sva z bratom med in po ogledu rockumentarca o skupini Big Foot Mama Tist’ dan v tednu v kranjskem Planetu Tuš obujala spomine na tiste čase. In neizmerno uživala na popotovanju, na katerem nas je film popeljal od golobradih fantičev do precej bolj kosmatih (nekaterih pa tudi manj) in seveda zrelih mož, ki so pošteno zaznamovali zadnjih 20 let slovenskega rock’n'rolla. Nekateri arhivski posnetki so tako bizarni, da delujejo naravnost fantastično. Tisti, ki smo bili vsaj kot gledalci/poslušalci zraven precejšnji del njihove poti, seveda film doživljamo drugače, precej bolj osebno, kot tisti, ki te predzgodovine nimajo. Zato sam verjetno nisem poklican, da bi dajal kakšno oceno, ker bo povsem nekritična. A bom vseeno napisal, da mi je bil film zelo všeč, da sta dve uri minili kot bi mignil ter da sem kinodvorano zapustil resnično dobre volje.

Edino, kar me bega je, kje so bili vsi gledalci? Glede na to, da je film na sporedu samo v Tuševih kinocentrih, domnevam, da tako kot v Kranju zgolj z eno predstavo na dan, bi jih bilo verjetno lahko malce več kot zgolj peščica. Sploh, če upoštevamo še to, da bo film na sporedu zgolj teden dni, t. j. do jutri. Zadeva je (po mojem mnenju) vsekakor vredna ogleda tudi za tiste, ki niso (bili) oboževalci skupine, za tiste, ki to so (so bili) pa je ogled skoraj obvezen.

Get reaedy to rock’n'roll!

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  biloxi
  7.12.2010 ob 20:18

  No ja no, mal pretiravaš. Če maja napišeš, da so skunki najboljše kar si videl v živo in zraven omenjaš še elvis jackson kolk so tik za skunki, potem mi ni jasno kako lahko ene BFM primerjaš, ko pa so ob ostalih naštetih nekaj svetlobnih let zadaj v znanju igranja inštrumentov. BFM so najbolj precenjen bend vseh časov na slovenskih tleh. Tipi niso v dvajsetih in toliko let glasbeno napredovali nič. Niti milimeter.
  Zato pa tak naval na film.

 2. 2
  TameerTameer
  7.12.2010 ob 21:38

  @biloxi, Skunki in Elvisi so odlični, sploh kar se tiče energije, ki jo v svoj nastop vložita pevca. Gotovo so oboji tudi obrtniško bolje podkovani v igranju inštrumentov, ampak na Bigfoote me vežejo nostalgični spomini in bodo vedno visoko kotirali pri meni ljubih skupinah, pa naj bodo še tako slabi. Za moje potrebe so povsem zadostni, prepričan sem pa, da se motiš, ko praviš, da v dvajsetih letih niso nič glasbeno napredovali. In, kot sem napisal, me je film spravil v dobro razpoloženje, kar pa je za mene najbolj pomembno in sem še vedno menja, da bi si zaslužil številčnejšega obiska.

 3. 3
  Kristina
  4.01.2011 ob 16:08

  @Ta drugi dogodek je bil koncert skupine Big Foot Mama v nabito polnih Križankah, ob njihovi 10-letnici. – popravek: koncert ob deseti obletnici delovanja BFM se je zgodil v Hali Tivoli in ne v Križankah.

 4. 4
  TameerTameer
  4.01.2011 ob 17:44

  @Kristina, imaš prav, v moji glavi je bil koncert v Križankah l. 1999 zapisan kot tisti ob 10-letnici BFM, v resnici pa to velja za tistega v Hali Tivoli, ki so ga priredili dobro leto kasneje. Hvala za popravek. Mea culpa.

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank