V mesecu oktobru galerija Photon že drugič odpira svoja vrata študentom Oddelka za fotografijo Visoke šole za storitve VIST v Ljubljani. Medtem ko so se lani v galerijskih prostorih s po enim delom lahko predstavili vsi študenti, bodo letos v njih na ogled le dela tistih študentov prvega in drugega letnika, ki po mnenju predavateljev izstopajo po kakovosti. Tako bo lahko vsak avtor razstavil serijo fotografij, vzeto iz portfolia, ki ga kot izraz iskanja lastnega izraza predloži ob koncu študijskega leta.

“V čem je nujnost študija fotografije? Mar v dobi vse popolnejše avtomatizacije fotografskih aparatov ni že vsakdo lahko fotograf? Odgovor bi bil lahko zelo kratek: študij fotografije, čigar pomemben del je tudi samorefleksija, je nujen zato, da fotografski praksi odpre oči. Govor je seveda o takšne vrste študiju, ki odpira globlji uvid v temeljne probleme ustvarjanja in dekodiranja podobe, ki spodbuja k iskanju novih potez in informacij, skratka k preseganju diktature aparatov ter s tem omogoča razvoj najbolj temeljne človekove lastnosti, to je ustvarjalnosti. Ozaveščeni fotograf se trudi proizvajati informacije, ki v svetu mehanskega ne obstajajo. V svetu, ki mu vladajo aparati (mnogi veliko nevarnejši od fotografskega), lahko razmišlja o možnosti svobode. Njegova pristnost ne ostaja zgolj v okviru fotografije, ampak lahko postaja model za vse, ki se spopadajo s temeljnimi dilemami postindustrijske družbe. Oddelek za fotografijo na VIST omogoča visokošolski študij že tretji generaciji fotografov. S tem širi krog iskalcev nove svetlobe, v prihodnosti pa tudi njenih nosilcev.“  Veselka Šorli Puc

P. S.

Med 4. in 14 oktobrom si boste med ostalimi razstavljenimi deli lahko ogledali tudi nekaj fotografij iz mojega letošnjega portfolia, ki ga v celoti prilagam temu zapisu. Pa še opomba/opravičilo:  v pomanjkanju časa sem si besedilo tega zapisa  v celoti  sposodil na spletni strani galerije Photon.

  • Share/Bookmark
 


Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank